Prata med mig på Facebook

Från Barnensbibliotek


(02 mars, 2013 21:06)

 Förra veckan blev jag intervjuad av Tove Eriksson från Barnensbibliotek. Läs här:
Aktuellt om Torsten Bengtsson

När kommer din nästa bok ut och vad handlar den om?
Det kommer flera nya böcker i höst. Två nya Erik-böcker, Erik spökaroch Erik tävlar. Det kommer också en fortsättning på Vilda gänget och svarta damen, som heter Vilda gänget och graven. Och så kommer det en bok som heter Försvunnen. Dessutom blir det två nya faktaböcker, en som heter Liv och miljö, och en som heter Stenålder.

Vad håller du på med just nu?
Jag har precis varit på en författarturné i Nordnorge. Det var väldigt roligt. Nu skriver jag en liten sammanfattning om hur jag upplevde det, och skickar bilder till arrangörerna där. De ska ha med det jag skriver i en tidning.

 
Intervju med Torsten Bengtsson

Varför blev du författare?
Jag är lärare i grunden och har jobbat som specialpedagog. När jag undervisar berättar jag gärna historier för eleverna. Jag tycker att det är roligt och lätt att hitta på historier. Det är också ett bra sätt för elever som inte tycker om att läsa böcker att lära sig saker. Eleverna tyckte att historierna var så bra och spännande att de tjatade på mig att jag skulle skriva böcker. Så för 13 år så började jag skriva böcker.

Gör du något annat än att skriva böcker?
Ja, jag är fortfarande specialpedagog på en skola en dag i veckan. Jag är också ofta ute på skolor och gör författarbesök och håller i skrivkurser.

Berätta om en person i dina böcker!
Då väljer jag Erik, för han är så rolig att skriva om. Han är full av liv och vill prova på saker och ting. Han hittar på och busar. Det finns nog en Erik i alla barn. Men den av mina karaktärer som jag själv är mest lik, det är nog Kim i Kim och Lina-serien. Han är lite mer försiktig. Det var jag också som barn.

Hur hittar du inspiration till de händelser du skriver om?
Jag ljuger! Jag har alltid haft bra fantasi. Det kan bero på att jag var enda barnet, och fick hitta på lekar på egen hand när jag var liten. Men det som händer i böckerna skulle kunna vara sant. Jag vill att det ska vara trovärdigt, så att läsarna kan känna igen sig.

Hur gör du för att böckerna ska bli så spännande?
Det finns ju många situationer i vardagen som kan vara spännande, speciellt för barn. Jag har ett bra minne och kommer ihåg hur det kändes när jag var liten, till exempel att hoppa trampolin, vara ensam hemma eller gå ner i källarförrådet. Så jag beskriver bilderna och känslorna. Jag har alltid varit en berättare. Jag fick öva mycket som lärare. Jag märkte när det var bra, för då såg jag hur eleverna satt alldeles tysta och ville höra mer.

Ge exempel på böcker som du tyckte om när du var liten.
Pojken och guldbyxorna av Max Lundgren. Den historiska serien Trälarna av Sven Wernström. Jag tyckte också om författaren Hans Peterssons böcker. De var väldigt realistiska, precis så som jag tycker om att skriva själv.

Vilken är din största inspirationskälla?
Att alltid stå på den svages sida. Flera av mina böcker handlar om mobbing, något som jag har sett mycket av i mitt jobb som lärare.

Du har skrivit väldigt många böcker. Hur lång tid tar det ungefär att skriva en bok?
Det beror helt på. En Erik-bok kan ta några veckor, medan en faktabok kan ta ett år. Fast jag tycker om variation, så jag skriver ofta på flera böcker samtidigt.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag tycker om att resa, till London, Grekland eller New York till exempel. 
Jag tränar ganska mycket och tycker om att lyssna på musik. Men det är så roligt att skriva att jag kan göra det på lördagar och söndagar också. Det känns inte som att jobba.

Vad är det roligaste med att skriva?
Att jag får hitta på. Det finns så många måsten i livet, men när jag skriver kan jag bestämma allt själv. Jag kan till och med ta livet av någon i en bok, eller be dem vara tysta.

Det är också roligt att jag kan göra skillnad, att kunna påverka genom att berätta en historia. Men det är ett ansvar också. Eftersom många läser mina böcker så måste jag se till att det jag skriver är vettigt.

Vad är det svåraste med att skriva?
Det är svårt att få till själva texten. När jag har berättat en historia, så vill jag helst gå vidare till nästa. Men för att det ska bli bra så måste man jobba med texten, skriva om och ändra. Jag har inte den där språkliga begåvningen som gör att det blir bra med en gång, utan det krävs lite tid för mig att få till en bra text.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Det viktigaste är att skriva och läsa mycket. Tro på det du gör och bry dig inte om lite stavfel och sådant, bara skriv och låt det flöda!

Berätta något roligt som har hänt när du har skrivit böcker!
En gång skrev jag fel. Det är på baksidan till boken Kim och Lina vilse i skogen. Där råkade jag skriva Kim och Kina istället. Ingen upptäckte felet innan boken trycktes, så nu står det kvar!

 
Torsten Bengtssons böcker

  

 
Foto

Foto Barnensbibliotek/Tove Eriksson

 
Kortfakta om Torsten Bengtsson

Namn: Torsten Bengtsson

Född: Landskrona

Bor: I hus i Sätofta utanför Höör i Skåne

Har skrivit böckerna: Jag har skrivit ungefär 55 böcker, faktaböcker, läromedel och skönlitteratur för olika åldrar.. Några av de senaste är serien om Erik, serien om Kim och Lina ochInstängd.

Det här visste du inte om författaren: Jag har åkt Vasaloppet en gång. Det är inte illa för en skåning. Det gick ganska bra, jag slog i alla fall kungen.

Läs mer på Torstens webbsida.


Foto Barnensbibliotek/Tove Eriksson
 

 
Torstens lästips

Har du något särskilt läsminne?

Jag minns en bok som gick som sommarlovsföljetong på radion när jag var liten, Flygaren från Väster av Stig Ericsson. Den handlade om första världskriget och jag minns att jag tyckte att den var helt fantastisk.

Vad läser du nuförtiden?

Jag är en riktig allätare. Nyligen läste jag boken Just kids av Patti Smith, som jag tyckte var väldigt bra.

Finns det några andra barn- och ungdomsförfattare som du tycker är bra och vill tipsa om?

Ja, flera. Mårten MelinLeif JacobsenMalin Stehn och Anette Eggert skriver bra böcker.

 
Torsten Bengtssons favoriter

Favoritfärg: Blå

Favoritdjur: Delfin, för att det verkar vara så skönt att simma fritt i havet.

Favoritlag: Landskrona Bois. Jag har hejat på dem sen jag var liten och växte upp i Landskrona.

Älsklingsrätt: Jag är väldit glad i mat och tycker om det mesta.

Älsklingsgodis: Jag är inte så mycket för godis, men om jag ska välja något så blir det lakrits.

Bästa film: Gökboet

Favoritresmål: Jag var i New York en gång, och tyckte att det var en fantastisk stad. Där fanns alla slags människor.

Förebild: Nelson Mandela för hans frihetskamp utan våld.

Musik: Jag tycker om nästan all sorts musik och fastnar lätt framför Spotify, vilket faktiskt kan störa jobbet ibland.

 

Har du någon favoritplats? Varför tycker du om den?
Ja, min soffa! Där kan man sträcka ut sig och fundera. När jag skriver behöver jag ofta lösa problem. Då lägger jag mig på soffan och tänker.

Jag tycker också om skogen. Där är jag nästan varje dag och promenerar eller springer.

 

 

Lämna en kommentar:


21 mars, 2013 12:17

Mårten säger:

Himla bra intervju. Och vilken hög! Jag försöker komma ikapp dig men det gör jag ALDRIG! ;-)
Svara

Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se