Prata med mig på Facebook

2013 - ett gott läsår


(07 januari, 2013 14:29)

Ett nytt år med nya möjligheter. För mig ska det bli ett underbart spännande år. Jag har flera nya böcker som kommer att se dagens ljus. Först ut i januari är det två böcker med Vilde Erik. Det är "Erik bygger en koja" och "Erik står i mål". Som vanligt är de illustrerade av Jonas Anderson. Böckerna blir nummer elva och tolv i serien och ges ut av Nypon Förlag i Helsingborg.

Längre fram under året kommer en ungdomsbok från Bokförlaget Opal med titeln "Försvunnen". Den kommer att illustreras av Niklas Lindblad.

Det blir också två nya faktaböcker i serien "Aha-nu fattar jag". Det är en bok om Stenåldern och en bok om Liv och miljö med planerad utgivning till hösten.

Längre fram i höst dyker Vilde Erik upp igen. Nu med böckerna "Erik spökar" och "Erik tävlar".

Vilde Erik får också sällskap av Vilda gänget. Första boken "Vilda gänget och svarta damen" kom under hösten 2012. Nu är de på nya äventyr i boken "Vilda gänget och graven". Så roliga att skriva om.

Jag hoppas också kunna presentera en ny serie. Den ska handla om en prinsessa. Mer om henne kommer längre fram. Det är ännu lite hemligt…

Året för mig kommer att bjuda på en rad olika författarbesök. Under våren är min kalender nästan fulltecknad. Jag börjar med en skrivkurs i Hässleholm. Sedan bär det iväg till Norge på en veckas författarturnè, därefter blir det Göteborg, Oskarshamn, Öland, Stockholm, Mörrum, Tingsryd, Malmö och Lund för att nämna några städer och platser där jag har förmånen att få träffa elever och lärare på författarbesök eller skrivkurser.

Jag hoppas också att det kommande året ska bli ett riktigt gott läsår. Att läsningen får vara som ett eget ämne i skolan. Min förhoppning är att varje elev i varje klass på varje skola i vårt land ska läsa minst 30 minuter om dagen under lugna och trivsamma förhållande. Givetvis ska varje skola ha tillgång till ett fräscht skolbibliotek med uppdaterade böcker och med personal som kan serva och inspirera eleverna till vidare läsning.

Läsning på schemat är en demokratisk rättighet. Elever har olika förutsättning när det gäller läsning. I en del hem finns ett överflöd av böcker och barnen stimuleras tidigt till att läsa. I andra hem finns det inga böcker och läsningen blir inte som en naturlig del av vardagen. Men till skolan går alla. Där har alla en chans att skaffa sig det viktigaste verktyget i verktygslådan, nämligen en bra läsförmåga och en god läsförståelse.

För att ytterligare öka läslusten hos eleverna önskar jag att varje skola bjuder in en författare att berätta om böcker, inspirera till läsning eller att hålla skrivkurser. Gå in på Författarcentrum och boka en författare. Saknas pengar i budget finns pengar att söka från Kulturrådet och Skapande skola.   


Inga kommentarer ännu. Bli den första att lämna en kommentar:Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se