Prata med mig på Facebook

Bloggstafett


(12 april, 2012 20:21)

 Två härliga författarbesök i Lund. Först sexorna på Lerbäcksskolan och sedan klasserna 0-3 på Vallkärra skola. Så kul!

Nu sitter jag och filar på ett lite längre inlägg på min blogg. Den ska jag publicera på söndag. Då startar bloggstafetten. Det är Centrum för lättläst som arrangerar en bloggstafett under temat: Kopplingen mellan språk, makt och demokrati. 

Först ut är kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Därefter tar jag och ett tiotal andra bloggare vid och skriver våra inlägg innan vi lämna stafettpinnen vidare till andra bloggare. Det ska bli en stor ära att få vara med redan i starten.

Läs mer här


Lämna en kommentar:


18 april, 2012 22:01

Torsten säger:

Tack för inlägg
Svara

18 april, 2012 21:21

Lena Maria Nordstrand, förlagschef Nypon förlag säger:

Nu blommar majblommorna. Runt om på gator och torg står just nu barn och ungdomar och säljer majblommor. Många av dem gör det som en solidariteshandling med sina kompisar. De kompisar som har det tuffare rent ekonomiskt än vad de själva har. Majblommans generalsekreterare Lena Holm skriver på dagens Brännpunkt i Svenska Dagbladet att 10 500 svenska skolbarn tvingas avstå från glasögon för att föräldrarna inte har råd. Landstingen i Sverige har olika regler för om de ger bidrag till inköp av glasögon eller ej. De barn med de sämsta ekonomiska förutsättningarna drabbas hårdast. Härom veckan skrev generalsekreteraren för Rädda Barnen på samma debattsida i Svenskan att 13 procent av alla barn i Sverige lever i fattigdom. Det betyder alltså att 248 000 barn lever under mycket tuffa ekonomiska villkor. För dessa barn är det inte tala om att ha egen dator, smartphone eller läsplatta. De har lärt sig att tacka nej till allt som riskerar att kosta pengar. Just nu ägnar vi som på olika sätt arbetar med böcker, läromedel och skolutveckling en massa tid åt att diskutera nya digitala lösningar för barn och ungdomar. Det jag är rädd för att vi lägger kraft på kostsamma tekniska lösningar, som riskerar att utesluta många barn. Ju mer avancerade och tekniskt krävande lösningar vi finner för att låta elevens ta del av kunskap, desto fler blir det som riskerar att hamna utanför. Att pengar ger makt, vet vi redan. Men också kunskap är makt. I ett demokratiskt samhälle är det viktigt att allas röst kommer tilltals. Vi får inte skapa ett samhälle som innebär att barn riskerar att hamna utanför redan i skolan, genom att de inte ens har glasögon som gör att de ser vad som står på svarta tavlan, whitboarden eller smartboarden. Vi får inte skapa ett samhälle som gör det svårt att ta till sig information och kunskap om man inte har att inte har tillgång till olika dyrbara tekniska lösningar. För då bygger vi en framtiden för de redan privilegierade, de som kan göra sin röst hörd. Kloka beslut med förnuftiga tekniska krav och med ökat fokus på innehåll har blivit en fråga om demokrati.
Svara

Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se