Prata med mig på Facebook

Böcker om andra världskriget


(12 november, 2012 12:11)

Jag har skrivit flera böcker om andra världskriget. Det är barn- och ungdomsböckerna Mördare, Galne Hugo, Kriget kommer! samt den senaste Sverige under andra världskriget.

             

Det finns ett stort intresse bland barn- och ungdomar att läsa om krig och i synnerhet om andra världskriget. Detta märker jag tydligt när jag är ute på författarbesök. En del vill gärna stanna kvar efteråt för att prata och lära sig mer. Många kan också relatera till egna släktingas öde från den här tiden.

Själv är jag intresserad av ämnet av olika anledningar. Dels växte jag upp i Landskrona där det än idag finns tydliga spår efter krigstiden med bunkrar och stridsvagnhinder utmed kusten till Öresund. Men framför allt var det alla de historier som jag som barn hörde vid födelsekalas och julmiddagar då släkten samlades. Trots att det var många år efter kriget var det en tid som folk gärna pratade om.

Min pappa var mycket ung vid den här tiden men ändå inkallad i Hässleholm där han på motorcykel ledde konvojer med lastbilar. Medan han tvillingbror körde lastbilar med soldater mellan olika utposter. Min morbror var soldat med uppdrag att vakta hamnen i Helsingborg. Han såg på nära håll hur tyska trupper åkte med tåg fram och tillbaka genom landet. Och flera gånger återkom han till en speciell händelse när han hamnade i handgemäng med en tysk soldat som vägrade lämna plattformen på stationen i Helsingborg för att gå upp i sin järnvägsvagn efter en rökpaus.

Men det starkaste minnet är från min farbrors berättelse. Han arbetade som polis i Malmö på 40-talet. När kriget började närma sig sitt slut under våren 1945 cirkulerade rykten i Sverige om olika koncentrationsläger i Polen och Tyskland där fruktansvärda brott hade begåtts mot mänskligheten. Behovet av hjälpinsatserna och frivilliga var omedelbart. Utan att egentlig veta vad som hade hänt anmälde sig min farbror till de här hjälpinsatserna. Bland annat åkte han med transporter till Tyskland för att hämta människor från olika koncentrationsläger. Hans berättelser från sina upplevelser har för evigt etsats sig fast i mitt minne.

Jag själv motståndare till krig och är intresserad hur man kan lösa konflikter utan att använda våld. Men jag har också en djupt rotad känsla av alla människors lika värde. Därför tycker jag det är vår plikt att bekämpa ideologier som nazismen.

Nyligen läste jag ett fint boktips från Library Ninjas där man skriver om min bok Kriget kommer!

Läs mer här 


Lämna en kommentar:


13 november, 2012 08:47

säger:

like
Svara

Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se