Prata med mig på Facebook

Det luktar censur


(17 juni, 2011 09:57)

Det har hänt en del mycket tråkiga saker på våra fotbollsplaner med bråk, våld och avbrutna fotbollsmatcher till följd. Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt. Fotboll är för mig glädje, spänning och en stunds underhållning. Vi håller alla på våra lag i vårt och torrt och i medgång och motgång. För vissa är det lättare som håller på lag som vinner. Värre för mig som håller på Landskrona BoIS. Just nu vinner vi inte speciellt ofta. Men det får jag leva med. Det är lite av livets skola att kunna ta lagets motgångar utan att för den skull kasta dem på sophögen och överge dem.
Det är alldels självklart att klubbarna, samhället och lagens supportrar måste jobba hårt för att få bort de element som stör fotbollsfester med sin närvaro. Dessa glädjedödare är inte många och kanske inte ens intresserade av fotboll. För oss andra som njuter av att gå på match blir de oerhört irriterade, störande och på sikt förödande för fotbollen själva kärna. Glädjen enkla gläden, två lag, två mål och en boll. Det är en lek med ett litet stänk av allvar.
Här har vi en del att lära av England där man lyckats eliminera läktarvåld och andra störande moment i samband med fotbollsmatcher. Därför blir jag ytterst förvånad när jag läser om Malmö FF och deras tio budord för att komma till med säkerheten runt sin arena. Det mesta av förslagen är bra men paragrafen med nummer 7 stör mig. Där står det att att MFF ska godkänna banderoller och flaggor som tas in på arenan. Nu har jag bestämt för mig att vi har tryckfrihet och yttrandefrihet i vårt land. Starka principer som styr vår demokrati. Inte ska väl Malmö FF bestämma vad supportrarna ska skriva på eventuella banderoller. Det luktar censur, Stasi och KGB på långt håll. Om supportrarna är missnöjda eller glada över något är det faktiskt deras rättigheter att visa detta genom att veckla ut en banderoll med text. Den ska inte och får inte granskas av någon utomstående. Detta är tryckfrihetens och yttrandefrihetens kärna. det finns regler och lagar som i sin tur styr dessa. Men över dem råder inte Malmö FF.
Själv tänker jag med välbehag på en vårdag i april 1978 i Göteborg när Landskrona BoIS inledde den allsvenska säsongen med match mot IFK inför nästan 24 000 åskade på nya Ullevi. Jag stod på plats och såg när de båda lagen kom in på planen. Helt plötsligt utan förvarning vecklade spelarna från Landskrona upp en banderoll med texten ”Rädda varven” . Både i Göteborg och Landskrona hade man vid den här tiden varv som var nedläggningshotade. Då ställde sig Göteborgspubliken upp, applåderade, skrek och hyllande BoISarna. Jag ryser än idag.
Framför demokrati, yttrandefrihet och tryckfrihet. Nej till våld och censur på våra fotbollsarenor och i hela vårt samhället.
 

Lämna en kommentar:


22 juni, 2011 15:58

säger:

Heja BoIS!!!!!!!
Svara

Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se