Prata med mig på Facebook

En fantastisk bok


(24 juli, 2011 17:44)

Skönt med sommar även om det regnar lite väl mycket för min smak. Men då finns det tid för eget skrivande eller läsa andras böcker. En bok som har gjort stort intryck på mig är Patti Smith och hennes bok ”Just kids”. Kanske inte just i läsögonblicket. Då kunde jag känna att den var lite tjatig men efteråt har den inte lämnat mig någon ro. I mina tankar återvänder jag tillbaka till olika avsnitt.
Boken är en självbiografi som skildrar den 19 år unga tjejen Patti Smith som efter en ofrivillig graviditet hoppat av sin lärarutbildning. Hon lämnar hemmet, sin familj och drar till New York för att tjäna konsten. Där träffar hon Robert Mapplethorpe som kom att bli en världsberömd konstnär och fotograf. I boken få vi följa deras väg från unga, naiva, fattiga konstnärer mot berömmelse. Det som jag fäster mig vid är deras urkraft. Denna eld som ständig brinner för konsten och musiken. Inget är omöjligt, allt är möjligt. Inget ska hindra dem. Läs boken och du förstår!
För mig var det extra kul att läsa boken. Jag köpte faktiskt Patti Smith första LP - Horses som kom ut redan 1975. Vid ett tillfälle såg jag henne och hennes band I Malmö på en liten klubb på Föreningsgatan som då kallades för Dads Dancehall. En oförglömlig kväll. Inte kunde jag då tro att den lilla späda energiska tjejen många år senare skulle få Polarpriset ur kungens hand.
Lyssna här på den otroligt vackra sången ”The Jackson song” som även finns beskriven i boken ”Just Kids”.

The Jackson songLämna en kommentar:


24 juli, 2011 19:46

Malin säger:

Håller med! Vilken bok! Vilken kraft och vilket språk!
Svara

Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se