Prata med mig på Facebook

Fram för fler och bättre skolbibliotek!


(13 oktober, 2013 10:47)

Året nobelpris i litteratur har tilldelats Alice Munro. En fantastisk författarinna. Men hur många har läst henne? Hur många kommer att läsa hennes noveller i framtiden?

Rapporterna duggar tätt om att vi läser färre böcker. Föräldrar tillbringar allt mindre tid med sina barn. De har inte tid för godnattsagor, mys med en pekbok och går inte lika ofta till biblioteket. Barn i skolan läser sämre. Deras läsförståelse sjunker som en sten. Från att vi i Sverige varit nummer ett när det gäller läsning är vi nu i mittskiktet av Europas länder. Hur blir det då med nästa generations läsare?

Inget vet svaret. Men det är här och nu vi måste vända skutan. Vi kan upplysa föräldrar hur viktigt det är att de ger sina barn ett språk. Det är så klart viktigt. Men alla barn har inte samma uppväxtvillkor. Men alla går till skolan. Där har vi chansen att påverka och göra skillnad. Där sker det dagliga arbetet med bokstavsinlärning, ljudning, lästräning och ren upplevelseläsning. Ett instrument i detta viktiga arbete är ett bra skolbibliotek. Enligt min mening är det skolans hjärta. Härifrån kan läsglädjen spridas till alla elever. Det är en demokratisk rättighet att det ska finnas ett bra skolbibliotek på varje skola. Ett bibliotek som är bemannat av utbildad personal, öppet och fullt av intressanta böcker.

Om alla inom skolan, bibliotek och politiker samarbeta i denna viktiga fråga kan även människor i framtiden läsa en novell skriven av Alice Munro.

Om du frågar mig så är att kunna läsa det viktigaste verktyget i verktygslådan!


Lämna en kommentar:


14 oktober, 2013 22:14

Karin säger:

Bra! Håller med!
Svara

16 oktober, 2013 13:55

Torsten säger:

Så bra! Då är vi två :-)

Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se