Prata med mig på Facebook

Funderingar


(07 november, 2011 09:51)

  

För att barn ska erövra språket måste vi börja i tidig ålder. Det är så viktigt att vi sjunger, rimmar och berättar redan för våra spädbarn. Sedan är det såklart meningen att vi fortsätter med pekböcker, bilderböcker, sagor, berättelser och regelbundna besök på biblioteken.

Nu är det en hel del barn som kommer till skolan utan den bakgrund till språket som man kanske kan förvänta sig. För de här barnen blir skolan så mycket viktigare. Men att lära sig läsa och skriva är för vår hjärna en mycket komplicerad process. Enligt psykologiprofessor Ingvar Lundberg kan det ta upp till 5000 timmar med lästräning för att bli en god läsare.

Själv har jag i många samtal som lärare föreslagit för föräldrar och elever att de ska träna läsning en kvart om dagen. Det blir mindre än 100 timmar om året. Det räcker inte. Det behövs mycket mycket mer. Därför är den bästa metoden att bli en bokslukare. Då tränar man läsning samtidigt som man förhoppningsvis även får en läsupplevelse. Därför är det så oerhört viktigt att det finns väl fungerande skolbibliotek på våra skolor. För vissa elever är detta enda kontakten med böcker. Kan vi få dem att bli bokslukare kan vi också få dem att bli läsare för livet.


Inga kommentarer ännu. Bli den första att lämna en kommentar:Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se