Prata med mig på Facebook

Gästblogg av Lena Maria Nordstrand


(22 april, 2012 21:05)

Detta inlägg är en del av Centrum för lättläst bloggstafett på temat språk, makt och demokrati.

Nu blommar majblommorna. Runt om på gator och torg står just nu barn och ungdomar och säljer majblommor. Många av dem gör det som en solidaritetshandling med sina kompisar. De kompisar som har det tuffare rent ekonomiskt än vad de själva har. Majblommans generalsekreterare Lena Holm skriver på dagens Brännpunkt i Svenska Dagbladet att 10 500 svenska skolbarn tvingas avstå från glasögon för att föräldrarna inte har råd. Landstingen i Sverige har olika regler för om de ger bidrag till inköp av glasögon eller ej. De barnen med de sämsta ekonomiska förutsättningarna drabbas hårdast. Härom veckan skrev generalsekreteraren för Rädda Barnen på samma debattsida i Svenskan att 13 procent av alla barn i Sverige lever i fattigdom. Det betyder alltså att 248 000 barn lever under mycket tuffa ekonomiska villkor. För dessa barn är det inte tala om att ha egen dator, smartphone eller läsplatta. De har lärt sig att tacka nej till allt som riskerar att kosta pengar. Just nu ägnar vi som på olika sätt arbetar med böcker, läromedel och skolutveckling en massa tid åt att diskutera nya digitala lösningar för barn och ungdomar. Det jag är rädd för att vi lägger kraft på kostsamma tekniska lösningar, som riskerar att utesluta många barn. Ju mer avancerade och tekniskt krävande lösningar vi finner för att låta elevens ta del av kunskap, desto fler blir det som riskerar att hamna utanför. Att pengar ger makt, vet vi redan. Men också kunskap är makt. I ett demokratiskt samhälle är det viktigt att allas röst kommer tilltals. Vi får inte skapa ett samhälle som innebär att barn riskerar att hamna utanför redan i skolan, genom att de inte ens har glasögon som gör att de ser vad som står på svarta tavlan, whiteboarden eller smartboarden. Vi får inte skapa ett samhälle som gör det svårt att ta till sig information och kunskap om man inte har att inte har tillgång till olika dyrbara tekniska lösningar. För då bygger vi en framtid för de redan privilegierade, de som kan göra sin röst hörd. Kloka beslut med förnuftiga tekniska krav och med ökat fokus på innehåll har blivit en fråga om demokrati.

Lena Maria Nordstrand, Förlagschef

Det här blogginlägget ingår i Centrum för lättlästs bloggstafett om språk, makt och demokrati. Centrum för lättläst arbetar för allas rätt till litteratur, nyheter och information utifrån var och ens förutsättningar. Mer information om bloggstafetten och fler blogginlägg hittar du på Centrum för lättlästs hemsida. Adressen ärwww.lattlast.se/bloggstafett.

Nu vill jag lämna över stafettpinnen till en annan bloggare som ska fortsätta debatten. Nästa bloggare är Fredrik Ernerot, skolbibliotekarie och ordförande i skolbibliotek Väst. Läs inlägg härInga kommentarer ännu. Bli den första att lämna en kommentar:Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se