Prata med mig på Facebook

Historiens hemska vingslag


(10 januari, 2011 16:27)
Från det historiska museet i Berlin

Över nyår var jag i Berlin. Då besökte jag bland annat det historiska museet. Ett fantastiskt museum som tar flera dagar att plöja igenom. Här står jag framför en jordglob. Nu är det inte vilken jordglob som helst. Den här har stått i Adolf Hitlers arbetsrum. Det var den här jordgloben som Charlie Chaplin gjorde parodi av i filmen Diktatorn från 1940. En film som för övrigt blev totalförbjuden i Sverige fram till 1945. Den svenska samlingsregeringen vågade inte tillåta filmen i rädsla för att stöta sig med Hitler och de tyska nazisterna.
Jordgloben är idag som en symbol för kriget och nazismen. Framför den här jordgloben stod Hitler i timmar, snurrade och drömde om sitt tusenåriga rike där nazismen härskade över jordens alla länder. Vi får idag vara evigt tacksamma att allt stannade vid en ond dröm.
Om du tittar noga på jordgloben så kan du se ett kulhål precis på det stället där Tyskland ligger. En ryska soldat satte sin revolver mot jordgloben och avlossade ett skott när de intog Berlin under våren 1945. Det blev förhoppningsvis slut på nazismen som tanke och ideologi.

Inga kommentarer ännu. Bli den första att lämna en kommentar:Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se