Prata med mig på Facebook

Hjälp till med lästräningen


(18 mars, 2012 23:14)

Lära sig läsa är inte helt enkelt. Enligt professor Ingvar Lundberg kan det ta över 5 000 timmar för den mänskliga hjärnan att bli en bra läsare. Och då menas det inte att man har knäckt läskoden och kan läsa rent mekaniskt. Vitsen med läsning är att förstå textens innehåll och mening. Och när vi läser skönlitterära böcker gäller det att vi kan skapar egna inre bilder av personer, platser och att handling blir som en levande film i vår fantasi.

För en del kan det vara lite besvärligt att komma över läströsklen innan man blir en bokslukare. Då kan det vara bra att ta till lättlästa böcker som är anpassade och som kan ge läsningen en extra skjuts i rätt rikting. När man väl har hittar rätt böcker kan läsupplevelsen ta fart.
Det bästa sättet att träna läsning är genom att sluka böcker, massor med böcker. Då får vi dessutom en upplevelse på köpet, får besöka massor med platser och träffa nya människor. Vi lär oss för livet och skapar unika nya erfarenheter.

Vi vet idag att barn- och ungdomar läser allt mindre. Därför är det logiskt att vi i Sverige halkar efter när man i internationella undersökningar mäter elevers läsförmåga och fram allt läsförståelse.

Vi måste inse att just lästräningen är det centrala i skolan men framför allt för livet. Därför måste vi lära oss att nöta på med vår läsning och öva i timmar. Tänk på alla idrottare. Tennisspelare kan öva sin serve i åratals innan den sitter eller golfaren som står i timmar för att få till sin sving eller fotbollsspelare som tränar in en frispark eller simhoppare, konståkare, gymnaster … listan kan göras hur lång som helst. Alla vet att träning ger färdighet. Ingen kan vila sig i form och sedan gå ut och prestera. Det gäller även för att bli en god läsare.

Därför måsta skola och hem samarbeta. Det räcker inta att läsa i skolan. Det måste ske regelbundet, helst varje dag året runt även där hemma. Till alla föräldrar och vuxna köp böcker till era barn, gå på bibliotek och börja läsa högt, diskutera innehållet och engagera er i barnens lästräning precis lika mycket som när det gäller fotbollsträning, handbollsträning eller simträning. Det finns inga genvägar till framgång! Lycka till!


Inga kommentarer ännu. Bli den första att lämna en kommentar:Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se