Prata med mig på Facebook

Läsambassadör och författare


(28 november, 2013 22:51)

Den här veckan har jag varit Jönköping, Hässleholm och Värnamo. Jag har varit i dubbla roller. Dels som författaren Torsten Bengtsson men också som Läsambassadör.

Veckan började på bästa sätt med att jag som Läsambassadör besökte Högskolan i Jönköping för Lärande och Kommunikation - HLK. Där fick jag en möjlighet att presentera mig som Läsambassadör och berätta om vårt spännande projekt inför en stor församling av skolans utbildare. Detta gav stort gensvar så nu har jag blivit bokad till flera föreläsningar på högskolan för blivande lärare. En perfekt uppgift för mig som Läsambassadör.
Samma dag blev jag också intervjuad av Johan och Martina som läser till bibliotekarier. Vi hade ett mycket intressant samtal om barns språkutveckling, läsvanor och strategier för få fler att bli bokslukare.
På tisdag hade jag en fin dag på Stobyskolan utanför Hässleholm med författarbesök för skolans elever. Samma dag träffade också ett av mina förlag där vi drog upp planer för nya böcker inför framtiden. Spännande är bara förnamnet!
Därefter blev det två underbara dagar i Värnamo där jag träffade åtta klasser på olika skolor. Eleverna är med i projektet "Pojkar läser". Ett mycket viktigt projekt som jag hoppas bli vägledande hur man kan skapa läsglädje inte bara bland pojkar utan i hela klasser och skolor. Jag hoppas att projektet får stort genomslag långt utanför Värnamos kommungräns. Detta är ett bevis på vad vi kan åstadkomma med barns läsning när bibliotek och skola samarbetar fullt ut. Eleverna i klasserna har redan läst hundratalsböcker. De slukar dem och ville bara ha fler! Det är så här vi får en ny läsande generation det är jag helt övertygad om. Så till vår Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth vill jag bara säga:
– Åk till Värnamo. Lyssna, lär och agera!
En av kvällarna höll jag även en föreläsning på biblioteket i Värnamo. Kul att det kom intresserade från allmänhet. Det visar på frågan om barns läsning engagerar. Det är bra!
Nu väntar spännande utvärdering och planering med personalen på Länsbiblioteket inför kommande uppdrag under våren.

Om du frågar mig så är läsförståelse det viktigaste verktyget i verktygslådan!


Lämna en kommentar:


28 april, 2014 23:12

Jennifer säger:

Hej Torsten Bengtsson i dag var du bra på att redovisa i skolan om du undrar vem jag är så går jag i söderporten och går i Klas 6b
Svara

Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se