Prata med mig på Facebook

Olika världar


(19 maj, 2011 16:29)

Idag har jag haft en skrivkurs för elever på Högaholmsskolan i ett område som heter Lindängen i Malmö. Efter tre dagar bland skolorna på Orust kan jag konstatera av barn i dagens Sverige kan leva i helt olika världar. På Orust är naturen, havet och lugnet ständigt närvarande. I Malmö är det motorvägar, höghus och betong. På Orust finns det få barn med invandrarbakgrund medan det i Lindängen är precis tvärt om.
Nu är det inte bara mellan olika delar av Sverige som segregationen mellan människor gör sig påmind. Jag har den stora förmånen att röra mig ute bland en mängd skolor i olika kommuner. Segregationen märks inte bara i Malmö, Göteborg, Stockholm utan även i Oskarshamn, Landskrona och många andra städer och mindre samhällen.
Detta är ett mycket allvarlig samhällsproblem. Här tror jag att skolan kan göra mycket. En likvärdig skola för alla med höga ambitioner och som ställer krav på sina elever är en förutsättning för att vi på lång sikt kan integrera alla i vårt samhälle. Utbildning och kunskap är för mig två nyckelord i det här sammanhanget.

Lämna en kommentar:


21 maj, 2011 00:36

Who knows säger:

Skolan måste göra sitt men det är hela samhället som bär ansvaret.
Svara

Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se