Prata med mig på Facebook

Spännande författarbesök


(30 april, 2013 12:31)

Härligt med en ny månad och kanske hopp om lite vårvärme framöver. Under våren har jag varit på en rad spännande författarbesök och skrivkurser.

Jag har bland annat besökt särskolan på Elineberg i Helsingborg. Fått den stora förmånen att få vara med på Litteraturveckan i Göteborg där jag besökte ett 20-tal klasser. Jag har också hunnit med att besöka Oskarshamn, Värnamo, Lund, Mörrum, Svängsta och underbara Öland.

Förra veckan blev jag inbjuden till fin middag av självaste Landshövdingen Margareta Pålsson på residenset i Malmö. Där fick jag bland annat träffa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth för att dryfta olika kulturfrågor. För mig var det självklart att ta upp frågan om barns- och ungdomars läsning, våra skolbibliotek och vikten av att vända den negativ trend som gjort att vi i Sverige tappar mark när det gäller läsning och framför allt läsförståelse.

För mig kändes det som om vår kulturminister inte riktigt förstod allvaret i vår situation. Här behövs krafttag av alla. Vi måste dra åt samma håll. Det går inte att skjuta viktiga frågor som skolbibliotek och barns läsning på kommunerna. Det är som att blunda för verkligheten och hoppas på det bästa.

Min erfarenhet från hundratals författarbesök är att vid de skolor som har ett väl fungerade skolbibliotek med en bemannad och kunnig personal och där det finns ett gott samarbete med skolan också har mycket bra resultat vid de nationella proven i svenska. Det kan ju bero på att vid dessa skolor läser eleverna mycket böcker därför de får handledning in i böckernas underbara värld.
Träning ger som bekant färdighet. 


Lämna en kommentar:


06 maj, 2013 10:13

Lena Arro säger:

Just precis - skolbibliotek är viktiga! Jag var på författarbesök i en kommun och endast i en skola verkade eleverna lite oengagerade när jag pratade om böcker och läsning - och det var den enda av skolorna som saknade skolbibliotek. Man kan inte göra statistik av så lite men visst pekar det åt skolbibliotekens STORA betydelse...
Svara

07 maj, 2013 13:52

Torsten säger:

Tack för din kommentar!

Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se