Prata med mig på Facebook

Valet spiller över på skolan


(20 september, 2010 10:51)

Då var det dagen efter valet. Resultat pekar på att det blir en minoritetsregering ledd av Fredrik Reinfeldt. Samtidigt kan vi konstatera att för första gången har ett främlingsfientligt parti som Sverige demokraterna intagit Sveriges riksdag.
Själv håller jag på med att skriva en faktabok för högstadiet och gymnasiet om Sverige och andra världskriget. Jag har läst åtskilliga dokument, artiklar och böcker om denna tid. Många i vårt land har nog uppfattningen att nazisterna i Sverige under denna tid växte sig starka. Men min uppfattning är den motsatta. Detta stöder jag mig på valresultaten från 1932, 1936 och 1940. Under denna period var nazismen, fascismen och de mörka krafterna i Europa som starkast. I Sverige bildades flera olika nazistiska och nationalistiska partier som ställde upp i valen. Men det svenska folket sade vi samtliga val ett rungande nej till dessa partier. Inte en enda gång kom något av partierna över en enda procent av folkets röster.
I år var det annorlunda. Sverigedemokraterna kapade åt sig nästan 6 % av rösterna och blev det femte största partiet landet. Enligt valundersökningarna hade partiet också ett stort stöd bland landets unga väljare. I skolvalet på min sons skola blev Sverige demokraterna det största partiet. De fick över 40 % av elevernas röster.
I läroplanen står det att vi ska fostra eleverna till kritiskt tänkande individer och att vår värdegrund vilar på FN: s deklarationer om de mänskliga rättigheterna. Men då gäller det för skolan att ge kunskaper och historiska fakta för att eleverna ska kunna dra egna slutsatser. Undervisningen i historia måste vara bred och kunskapsinriktad så att eleverna på egen hand ska kunna se sammanhang och dra egna slutsatser. Det fungerar inte att snuttifiera undervisningen och låta eleverna själv sitta framför en dator och leta fakta om enskilda händelser eller personer.

"Den som kan se långt tillbaka i tiden kan även se långt in i framtiden"

Inga kommentarer ännu. Bli den första att lämna en kommentar:Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se