Prata med mig på Facebook

Vem ska betala


(06 juli, 2011 21:26)

 Efter några dagar i krisens Grekland kan få mig att fundera på hur det blivit så här. Landet som charmade hela Europa i början på 2000-talet med att vinna Eurovisionsschlagerfestivalen och till och med ta guld i fotbolls EM.
Från flygplatsen på Rhodos tog jag en taxi till hamnen för vidare transport med båt till ön Tilos. I taxin fick jag en mindre föreläsning om läget i landet och alla banditer som skor sig på andra. Väl framme i hamnen betalade jag vårt på förhand uppgjorda pris. Någon taxameter vad det aldrig tal om. Och när jag skojade och bad om ett kvitto höll taxichauffören på att svimma. Här fanns inget kvitto att hämta. Hur skulle det se ut?
Jag betalar gärna min skatt i Sverige bara jag vet att alla andra också drar sitt strå till stacken. Jag gillar idén med att vi ska hjälpa varandra. När jag hör en ambulans på väg till någon som behöver hjälp kan jag tänka att den har jag varit med att betala. Och när min pappa var svårt njursjuk kunde jag inte nog prisa den svenska sjukvården.
Men i Grekland vill ingen betala eftersom det finns så många som glider undan. Ett talande exempel är att det officiellt finns omkring 300 swimmingpooler runt Aten. Men enligt satellitfoto är antalet i själva verket 17 000. "Betalar inte grannen så ska jag inte heller betala några avgifter" tycks folk resonera.
Grekland har en lång väg att vandra. Enligt Michael som äger hotellet där jag bor kommer det att ta minst 50 år innan landet är på banan igen rent ekonomiskt.
I övrig njuter jag av tillvaron och skriver lite varje dag. Det är en del av mitt liv.

Lämna en kommentar:


13 juli, 2011 19:30

Torsten säger:

Även vi tyckte det var en höjdaredag och att få träffa er. En dag att spara i minnet till en mörk kväll när blötsnö lägger sig som ett täcke över landskapet. Just nu står vi i hamnen och ska till att lämna vår kära lilla ö. Hoppas att vi ses igen både till er och ön.
Svara

13 juli, 2011 12:03

jukka kytömäki säger:

Hej Torsten ! Har väl inga speciella kommentarer om ditt inlägg, men vill här tacka för det trevliga sällskapet på barbequeresan med Stelios. Alltid lika kul att diskutera och utbyta erfarenheter med väl insatta människor. Nu var det väl inte världsproblem vi löste, men då fotboll av vissa anses som en världsreligion, så var vi väl lite i närheten av de stora frågorna i alla fall.....? Hälsa familjen och ha en fortsatt trevlig sommar ! Mvh / Jukka (& Jonna)
Svara

Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se