Prata med mig på Facebook

Vi får aldrig glömma!


(26 januari, 2012 11:08)

För några dagar sedan var det den 27 januari. Då var det 67 år sedan sovjetiska trupper intog koncentrationslägret i Auschwitz. Dagen har blivit till en internationell minnesdag för att hedra förintelsens offer deklarerad av FN.  Vi får aldrig glömma nazismens ofattbara brott mot mänskligheten. Då kommer det att hända igen.

I början på februari kommer min bok Sverige under andra världskriget ut. En bok som jag hållit på med att skriva under flera år. Boken beskriver Sveriges roll under andra världskriget. Händelser som till exempel förintelsen är färskvara. Denna kunskap måste ständigt uppdateras och spridas vidare till nästa generation. Utan denna kunskap finns det en risk att ideologier och idéer liknande den som nazismen står för åter får fotfäste och att historien upprepas ännu en gång.

Målet med boken är att också parallellt med faktatexterna skildra speciella händelser under det andra världskriget med hjälp av spännande verklighetsliknande texter där barn- och ungdomar är huvudpersoner. Genom dessa berättelser skapa en känsla för den tidsanda och stämning som rådde under det andra världskrigets Sverige.

I ett kapitel får vi följa Stefan Zablocki. Han var en judisk pojke som var nio år när kriget bröt ut. Han bodde då i den polska staden Lodz. När kriget var slut var han 15 år och kom till Sverige. Stefan var ett av få barn som överlevde Auschwitz och flera andra koncentrationsläger. Idag är han 81 år och lever i Malmö. I boken kan du läsa mer om Stefan och hans ögonvittnes skildringar. Läs mer om boken


Lämna en kommentar:


02 februari, 2013 10:00

Hans Svensson säger:

Bra bok. Mycket användbar.
Svara

22 mars, 2012 10:49

chika moko säger:

yes äntligen är den här väntat på den ass länge det här kommer bli explosivt!
Svara

26 januari, 2012 22:01

Jo-Jo säger:

Äntligen kommer denna bok.Hur försenad är den?
Svara

26 januari, 2012 23:56

Torsten säger:

Boken om Sverige under det andra världskriget har blivit försenad av arbetet med att revidera andra läroböcker inför den nya läroplanen Lgr 11 :-)

Torsten Bengtsson
Ringsjöhöjden-Villavägen 12
243 35 Sätofta-Höör

Antalet besökare sedan 2009-09-09
Copyright © Torsten Bengtsson
Webb av zebramedia.se